ALLES OVER COVID-19

a.k.a. het coronavirus

De ziekte COVID-19

We hebben het vaak over corona of het coronavirus, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus waarvan de een gedeelte ons bekend voorkomt; SARS (2003). Deze nieuwe variant is het SARS -CoV coronavirus -2.

COVID-19 kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en sommige ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het coronavirus wordt verspreid door druppeltjes in de lucht veroorzaakt door hoesten en niezen. Als andere personen deze druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, ogen of neus krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.
Image
Image

De ziekteverschijnselen van COVID-19

De belangrijkste en meest voorkomende klachten bij COVID-19 zijn:
  • Verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, keelpijn en niezen)
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
  • Hoesten
  • Benouwdheid
  • Verhoging of koorts

Incubatietijd

De incubatietijd (periode tussen besmet raken en klachten krijgen) van het coronavirus is rond de 5 tot 6 dagen. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij er na 2 dagen al klachten optraden maar ook pas na 12 dagen. Echter is de periode nooit langer dan 14 dagen.

De oorsprong van COVID-19

Eind 2019 werd in de Chinese stad Wuhan een cluster van symptomen van een "longontsteking van onbekende oorsprong" waargenomen. In januari 2020 werd het virus voor het eerst geïdentificeerd. Echter is een coronavirus niet nieuw. Er zijn zelfs meerdere coronavirussen. Voorbeelden van coronavirussen zijn MERS-CoV en SARS-CoV1. En deze laatste waarde in 2003 rond en is familie van het huidige SARS-CoV-2 virus. Aannemelijk is dat het nieuwe coronavirus in China van dieren is overgegaan op mensen.

De naam dankt het virus aan zijn opvallende vorm. Onder een elektronenmicroscoop zijn uitsteeksels met een bolletje zichtbaar wat doet denken aan een kroon. De Latijnse naam voor kroon is corona. Het virus is dus vernoemd naar zijn vorm.
Image

Het virus veranderd

Veel virussen hebben de neiging om in de loop van de tijd te veranderen. En daarbij is het dan vooral de vraag of het virus door deze veranderingen gevaarlijker of minder gevaarlijk wordt. Gelukkig veranderd een virus niet vaak waardoor het ineens heel gevaarlijk wordt. Het nieuwe coronavirus dat in China in december 2019 op één plek is ontstaan als menselijk virus is inmiddels de hele wereld over gegaan en heeft daarbij steeds een net iets andere genetische code gekregen. En helaas voor ons geldt: hoe meer verschillende varianten van het virus in omloop zijn, hoe lastiger het is om er een vaccin voor te maken en het virus uit te roeien.

Heb je klachten?

Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen of laat ze bezorgen, zorg dat een ander de hond uitlaat. Voor huisgenoten zonder klachten gelden de basisregels die voor iedereen in Nederland gelden. Mensen met cruciale beroepen of die werken in vitale processen blijven bij milde klachten ook thuis.

Heb je naast de milde klachten (zoals bovenstaand) ook koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid? Dan mogen ook huisgenoten niet naar buiten tot de uitslag van de test bekend is; alleen wie geen klachten heeft, mag even boodschappen doen. Als de huisgenoten ook klachten hebben, dan laten zij zich ook testen.

Ga voor meer en uitgebreide informatie naar de website van het RIVM.