NIEUWE NUCLEAIR TIJDPERK!

HET BEGIN VAN EEN NIEUW NUCLEAIR TIJDPERK

Even voor de duidelijkheid: al voordat president Trump onlangs roeptoeterde het INF-kernwapenverdrag op te zeggen, deed president Poetin dat ook al een paar keer (2000 en 2013). Dus helemaal nieuw zijn de dreigingen niet. Máár... Het mag duidelijk zijn dat we zonder het INF-kernwapenverdrag een tijdperk betreden dat op die van de Koude Oorlog zal lijken.

Donald en Vladimir hebben ons de afgelopen paar dagen een beetje laten proeven van de sfeer in een wereld zonder het INF-kernwapenverdrag uit 1987.

Trump sprak vorig weekend nog over de ontwikkeling van kernwapens die nu nog verboden zijn waarop Poetin maandag reageerde met een niet mis te verstane stelling dat Rusland zich dan gedwongen ziet om ‘de balans te herstellen.’ Vergelijkbare opmerkingen werden ook gisteren tijdens een ontmoeting met de Italiaanse premier geuit. 

De aanleiding voor de opzegging van het INF-kernwapenverdrag zijn volgens Trump de Russische schendingen van het verdrag die - aldus Trump - al in 2014 zouden zijn begonnen. Rusland heeft deze beschuldiging altijd ontkend en meld dat het juist de VS zijn die zich niet aan de regels houden. En daarmee doelt Poetin met name op het Amerikaans raketschild in Oost-Europa.

Wie er nu precies gelijk heeft is natuurlijk onmogelijk te bepalen. Maar hoe het ook zei, ‘zodra de VS zich terugtrekken uit het verdrag, is er voor de Russen geen reden meer om te doen alsof ze zich aan de regels houden’, meldt analist Steven Pifer op de site van denktank Brookings Institution. 

Maar... wellicht zijn we te voorbarig en kan deze op handen zijnde nucleaire catastrofe nog worden afgewend als Poetin en Trump elkaar op korte termijn in de Franse hoofdstad Parijs ontmoeten.