HET GAAT NIET GOED MET DE BIJ

HET GAAT NIET GOED MET DE BIJ... EN DAT IS SLECHT NIEUWS

Net als dat het niet goed gaat met... nou, vrijwel alle andere insecten. Maar hoezo is dat slecht nieuws? Minder bijen, wespen en ander stekend ongedierte die achter je biertje aanzitten zodra je buiten zit. En hoezo is het slecht als je tijdens een fietstocht niet constant de vliegen uit je mond, neus en oren hoeft te halen? Of 's nachts wakker ligt door het gezoem van die bloedzuigende muggen? Dat is toch alleen maar goed nieuws?

Nou nee, dat is dus echt géén goed nieuws!

Of je het nu leuk vindt of niet, insecten zijn onmisbaar voor de natuur én mens. Neem bijvoorbeeld de bij; 80 procent van alle Europese gewassen zijn afhankelijk van bestuiving door bijen. Zonder bijen moet de mens zelf zorgen voor de bestuiving waardoor een simpel stuk fruit aanzienlijk duurder zal uitvallen.

Maar het is niet alleen ons appeltje dat in het geding komt. Insecten staan onderaan de voedselketen en zijn bijvoorbeeld een belangrijke voedselbron voor vogels. En omdat de insect onderaan de voedselketen staan wordt alles dat volgt beïnvloed.

Maar ook de gezondheid van onze landbouwbodem is mede te danken aan insecten. Samen met bacteriën en schimmels breken insecten dood organisch materiaal af waarbij voedingsstoffen vrijkomen welke weer belangrijk zijn voor plantengroei. Sterker nog; zonder insecten wordt de bodem al snel zand- of kleiachtig waarin dit hele proces waarbij voedingsstoffen vrijkomen veel langzamer zal worden afgebroken en waarop het dus veel lastiger wordt iets te laten groeien. 

Ruim 75% van de vliegende insecten is in de laatste 27 jaar verdwenen

Ecoloog Hans de Kroon en zijn onderzoeksteam van Radboud Universiteit Nijmegen kwamen met deze onthutsende cijfers na een gedegen recent onderzoek. Uit dit onderzoek bleek tevens dat de afnamen niet één oorzaak heeft maar een combinatie is van verschillende factoren. Daarbij lijkt de landbouw een belangrijke boosdoener te zijn. Zo hebben de insecten last van de pesticiden die worden gebruikt op de gewassen én sterven omliggende gewassen en bomen door vervuilde en verzuurde grond door ingespoelde mest. En die omliggende gewassen en bomen zijn nou net weer de plekken waar insecten afhankelijk van zijn.