OORLOG DOOR CYBERAANVAL

NAVO: WERELDOORLOG 3 ZAL WORDEN GETRIGGERD DOOR EEN CYBERAANVAL

Een hoog geplaatst persoon bij de NATO waarschuwde onlangs dat Wereld Oorlog nummer 3 niet zal aanvangen door een militair gebeuren ergens te wereld maar eerder door een cyber aanval op de burgerbevolking.

De NAVO voltooide onlangs hun jaarlijkse cyberaanvaltraining "Locked Shield" die de lidstaten moet voorbereidde in geval van een maatschappij ontwrichtende cyberaanval.

De nationale teams waren ruim 2 dagen bezig een theoretische cyberaanval uit te schakelen die niet alleen de watervoorziening in gevaar bracht, maar ook de luchtverkeersleidingscentra en het elektriciteitsnet.

Christopher Livesay, Amerikaanse correspondent, ondervroeg Merle Maigre, directeur van het NATO Cooperative Cyber ​​Defense Centre of Excellence, over de uitkomst van een uitgebreide cyber-hack.

Livesay: "Hypothetisch gesproken, kan een aanvaller het luchtverkeersleidingssysteem van een land aanvallen en een vliegtuigcrash veroorzaken?"

Merle Maigre: "Absoluut, je hoeft niet een militaire doelstellingen aan te vallen om een oorlog te beginnen... / De meest kritieke doelen zijn die in informatie-infrastructuur: onze bankstructuren, onze verkeerscontrolesystemen, luchthavens en havens."

Heel veel van deze zogeheten doelen worden beheerd c.q. bestuurd door systemen die in de jaren zeventig en tachtig zijn opgezet toen cyberbeveiliging geen prioriteit was.

Ongeveer dertig landen uit de EU en de NAVO namen deel aan de oefeningen, die werd gehouden in Tallinn, Estland.

Deskundigen hadden de training van dit jaar gekoppeld aan de geschatte kennis de Russen onder Poetin.

Michael Widmann, de Amerikaanse commandant, zegt dat een dergelijk scenario de landen kan voorbereiden op een aanval die de hele burgerbevolking kan bereiken. Verder zei hij: "We kijken naar real-life incidenten en passen deze vervolgens toe op onze oefeningen. We streven naar een zo realistische mogelijk scenario."

 

Dit artikel verscheen eerder op: www.lastheckingnews.com