KANKERVERWEKKEND VIRUS DUIKT OP

OEROUD KANKERVERWEKKEND VIRUS DUIKT OP

HTLV-1 is een dodelijk oud virus gerelateerd aan HIV. In tegenstelling tot zijn lang verloren neef, hebben de meeste mensen er zelfs nog nooit van gehoord - zelfs wetenschappers begrijpen het niet echt - en het verspreidt zich momenteel over delen van Australië als een lopend vuurtje.

De meerderheid van de zwaarst getroffen gebieden zijn inheemse Australische gemeenschappen in het noordelijke deel van Australië. Er wordt aangenomen dat meer dan 45 procent van de volwassenen in vijf gemeenschappen rond Alice Springs zijn geïnfecteerd met het dodelijke virus. In twee gemeenschappen bedroeg dat percentage zelfs 50 procent, meldt The Guardian. Geconfronteerd met deze gevallen, eisen enkele van 's werelds toonaangevende biomedische onderzoekers onmiddellijke actie, voordat de situatie écht uit de hand loopt.

Humaan T-lymfotroop virustype, of HTLV-1, is een kankerverwekkend retrovirus, overdraagbaar via sex, bloedtransfusie en borstvoeding. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen door dat het immuunsysteem van het lichaam verzwakkt. Het is echter een heel ander virus als HIV. In de eerste plaats kan het leiden tot een agressieve vorm van leukemie bij 5 procent van de mensen en een chronische paralytische ziekte in nog eens 1 tot 4 procent. De meeste mensen hebben echter geen symptomen.

 

foto: Wikipedia

Er zijn verschillende populaties van het virus gevonden over de hele wereld, zoals het Caribisch gebied, Sub-Sahara Afrika, Papoea-Nieuw-Guinea, Noord-Australië, en tussen Zuid-Amerikaanse inheemse volkeren. Ze vonden zelfs bewijs van een HTLV-achtig virus in gemummificeerde overblijfselen van mensen die meer dan 1000 jaar geleden in het Andesgebergte leefden. HIV bestaat in vergelijking pas sinds ongeveer 1900.

Dr. Robert Gallo, die HTLV-1 voor het eerst ontdekte in 1979 en HIV als oorzaak van AIDS in 1984, heeft zijn bezorgdheid geuit over de recente opflakkering in Australië, en dringt aan op meer energie en fondsen om een ​​levensvatbare behandeling te vinden of zelfs tegen de virus.

"De prevalentie is van de kaart," zei Dr Gallo, sprekend tegen CNN. "Niemand die ik ken heeft er al iets mee gedaan om deze ziekte eerder te behandelen."

"Er is weinig tot bijna geen vaccininspanning, met uitzondering van een klein aantal Japanse onderzoeken," zei hij. "Dus preventie door vaccinatie is wijd open voor onderzoek."

Een deel van dit verhaal is niets nieuws. Een onderzoek uit 1993 van de Aboriginal-gemeenschappen in het Northern Territory in Australië heeft opmerkelijke niveaus (tussen 4,7 en 13,9 procent) van de infectie gevonden. Helaas denken onderzoekers dat ze weten waarom het nog niet is aangepakt.

"We moeten veel meer doen met HTLV-1," vertelde Gallo aan The Guardian. "Ik denk dat het [nog] geen adequate financiering of aandacht heeft gekregen, en daar begrijp je de voor de hand liggende reden: het is helemaal niet gebruikelijk bij Europeanen, het is zeldzaam."

Nu het virus meer en meer begint op te duiken en er een aantal gevallen in de VS en Europa zijn gemeld, hopen wetenschappers die HTLV-1 bestuderen dat dit een broodnodige aandacht voor het dodelijke probleem oplevert.

 

Dit artikel verscheen eerder op: http://www.iflscience.com

Credits: Tom Hale