VEEL GEMAAKTE BEGINNERS FOUTEN

Iedereen maakt fouten. Zeker als je net bent begonnen met preppen. Het is vaak het enthousiasme of het ontbreken van kennis dat er voor zorgt dat er ondoordachte beslissingen worden genomen of verkeerde keuzes worden gemaakt. 

MAAK EEN PLAN!

En niet zo maar een onbekookt plannetje dat je ergens in je achterhoofd bewaard. Nee! Maak een solide plan! Een goed doordacht plan dat je uitwerk op papier. Wat ga je doen? Hoe ga je dat doen? En wanneer ga je wat doen? Maar maak ook een plan om naar huis te komen mocht er zich een situatie voordoen terwijl je op je werk bent, of op school zit… 

 

MAAK EEN PLAN B!

Niemand weet wat er gaat gebeuren. Maar als het gebeurd, is het naar alle waarschijnlijkheid zonder waarschuwing. En zo zou het kunnen zijn dat je volledige (orginele) plan in het water valt. Overweeg dus ook andere opties, maakt een plan B.

 

DENK OOK AAN HYGIËNE EN SANITAIRE VOORZIENINGEN

Het op voorraad hebben van toiletpapier, zeep en tandpasta is minstens net zo belangrijk als water en voedsel. Het voorkomt onhygiënische situaties. Want het laatste waar je op zit te wachten - terwijl het ziekenhuis gesloten is of juist overspoeld worden met patiënten -  is ziek worden. 

 

WEES GEEN EINZELGÄNGER IN JE EIGEN FAMILIE

Ook al is je partner (en zijn je kinderen) niet zo enthousiast als jij, zorg er wel voor dat ze weten wat je doet en neem ze mee in je voorbereidingen. Let wel op dat je jouw eventueel aanwezige kinderen niet gaat opvoeden met het idee dat de wereld vergaat. Opvoeden in angst is fout. Dit gaat jou, en je kinderen op latere leeftijd zeker problemen geven.

 

KOM (OF BLIJF) IN VORM

Wellicht moet je te voet naar een veiliger gebied of naar je BOL of misschien moet je zware reparaties uitvoeren aan je eigen woning. Het overleven van een noodsituatie vergt veel lichamelijk inspanning. Alles zal beter gaan als je lichamelijk goed in vorm bent.

 

BEWAAR GEEN VOEDSEL DAT JE NU OOK NIET EET

Vind je verse sperziebonen al niet te eten? Dan eet je ze uit blik al helemaal niet! Uiteraard heb je weinig keuze in geval van nood, maar enigszins smakelijk voedsel is in zo’n geval wel erg fijn. 

 

SPENDEER NIET AL JE GELD IN ÉÉN KEER AAN VAN ALLES EN NOG WAT

Gedurende de rit leer je de juiste leverancier en hulpbronnen kennen en kan je veel scherper je inkopen doen. 

 

BEWAAR NIET ALLEEN VOEDSEL IN BLIK

De keuze van voedsel in blik is beperkt. Je zal snel verveelt raken. Bovendien komt blikvoer bij langer gebruik ook vast de gezondheid niet ten goede.

 

WATER, WATER EN WATER

Zoals iedereen weet is water van primair belang. Koop niet alleen flessen water maar zorg er voor dat je één of meerdere manieren hebt om te toevoer van vers drinkwater te kunnen waarborgen. 

 

BEWAAR OPGESLAGEN WATER NOOIT IN PLASTIC MELKFLESSEN

Melk resten zijn haast niet weg te krijgen waardoor je water al vrij snel ondrinkbaar wordt.  

 

BEWAAR NIET ALLES OP ÉÉN PLEK

Omdat je nooit weet wanneer er een ramp zal plaatsvinden ne je dus ook niet kan voorspellen waar je bent op het moment dat het gebeurd is het verstandig om bijvoorbeeld ook wat spullen op andere locaties te hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je Bug Out Location. Ook verdeel je op deze manier het risico om alles in één keer kwijt te raken mocht de ramp zich voltrekken daar waar jij alles hebt opgeslagen.

 

WEES STIL

Ook al ben je trost op wat je doet en zou je het graag willen rondbazuinen… Doe het niet. Je zit immers niet te wachten op een rij mensen voor je deur mocht er zich een ramp voordoen. Of sterker nog… minder goedgezinde personen die graag willen hebben waar je hard heb voor moeten werken

 

DE WERELD VERGAAT NIET MORGEN

Tenminste… de kans is erg klein. Het zou zelf gewoon kunnen zijn dat het einde der dagen zich helemaal niet aankondigt. Dat je je hele leven gewoon volmaakt en dat - als oud mannetje of vrouwtje - uiteindelijk alleen jouw wereld ten einde komt. Raak niet geobsedeerd met het einde van de wereld en de voorbereidingen die je nog treffen moet. Geniet van het leven!

 

Door schade en schande wijs geworden? Heb je een aanvulling op deze lijst? Laats het ons weten...