WAAROM WIJ LIEVER THUIS BLIJVEN

Ondanks dat het feit dat er vaak in één adem gesproken wordt over een BOB en BOL en wij absoluut het nut en functionaliteit hiervan erkennen is het in onze optiek echter niet een eerste stap in een SHTF situatie. 

Ons advies tijdens een SHTF situatie is dan ook om binnen te blijven. Tenminste de eerste tijd. Even de voordelen op een rij; (in vergelijking met een BOL)

MEER VEILIGHEID / BETERE BESCHERMING

Naast het feit dat de meeste van jullie zich waarschijnlijk veiliger voelen in een bekende omgeving, is er niemand anders die de indeling van jouw woning beter kent dan jij zelf. Dit geeft jou en eventueel aanwezige familieleden of vrienden een absoluut voordeel. Je kan snel schakelen bij een aanval (inbraak), brand, overstroming en ga zo maar door. Je bent een guerrilla in je eigen woning voor een ieder die de aanval opent en in het slechtste geval weet je iedere vluchtweg te vinden. Daarnaast kan je makkelijker je eigen woning voorbereiden.

 

FAMILIE EN VRIENDEN ZULLEN JE DAAR ALS EERSTE ZOEKEN

Ondanks dat er via de social media en op forums vaak wordt beweerd dat een persoon in een SHTF situatie zich zelf graag ziet als een Lone Wanderer is dit toch niet een meest logische keuze. Want in een groep heb je een betere / grotere kans van overleven dan alleen. 

 

DE BIJNA VAN NATURE AANWEZIGE VOEDINGSMIDDELEN EN DRINKWATER

Zelfs als je (nog) geen voedsel voorraden hebt aangelegd of de aanvoer van schoon drinkwater hebt geregeld, heb je in je eigen woning altijd wel voor een paar dagen aan voedsel en drinken / water. Daarnaast heb je in je eigen woning veel meer hulpmiddelen en/of gereedschap om te kunnen reageren op welke situatie dan ook. 

 

KENNIS VAN DE WIJK

Een vergelijkbaar voorbeeld als de woning, is de kennis van de wijk. Je kent je buren en weet hierdoor met wie je te maken hebt. Je weet met wie je zou kunnen samenwerken maar je weet ook wie van je buren je in de gaten zou moet houden.

 

KENNIS VAN DE OMGEVING

Omdat je wellicht al jaren bekend bent met de directe omgeving rondom je woonplaats en dit gebied is vaak groter dan je zelf denkt kan de kennis hiervan je goed helpen bij bijvoorbeeld het vinden van hulpbronnen, redmiddelen maar ook bij het ontwijken van gevaarlijke gebieden.

 

En weet jij al wat je gaat doen? 

De kans dat je thuis bent op het moment dat het mis gaat is aannemelijk. Laten we zeggen fifty-fifty. Het is dus van belang dat je op dát moment zo snel mogelijk moet kunnen schakelen. Zorg er dus voor dat je de volgende zaken goed hebt geregeld- of op de hoogte bent van;  

  • De locatie van hoofdaansluiting van het gas,
  • De locatie van hoofdaansluiting van het water,
  • De locatie van hoofdaansluiting van het elektra,
  • Zorg voor genoeg werkende rook melders,
  • Zorg voor genoeg werkende brandblussers,
  • Zorg voor een vaste en veilige plek voor één of meer EHBO pakketten,
  • Zorg voor een vaste plek voor een noodradio,
  • Zorg voor een vaste plek voor zaklampen en extra batterijen,
  • Zorg voor genoeg gas- of stofmaskers,
  • Zorg ervoor dat je jouw woning hermetisch kan afsluiten c.q. barricaderen.

Al het bovenstaande dragen mee aan een uitkomst met minder kleerscheuren dan iemand die onvoorbereid te maken krijgt met welk scenario dan ook. Maar weet je wat nog beter zou zijn? Dat je het één en ander even oefent! 

Ga eens vanuit de slaapkamer naar de voordeur.. maar dan geblinddoekt. Zo weet je ongeveer hoe het is als je om welke reden dan ook niet precies kan zien waar je loopt. Weet hoe een brandblusser werkt. Én zorg ervoor dat alle betrokken gezinsleden c.q. familie en vrienden betrokken raken - of in ieder geval weten wat er in jouw rampenplan (plan van aanpak) staat. 

De bovenstaande aandachtspunten zijn natuurlijk vrij “algemeen”.  Ons verdere advies is dan ook eens goed in en rondom het huis te kijken om een (beter) beeld te krijgen van de gevaren. Maar ook van de mogelijkheden om jouw woning rampen klaar te krijgen!